· 

Portfolio Yu Mey

Naam: Yu Mey Kwee

 

Met bier begonnen sinds: Ik dronk al af en toe (illegaal) een 'de Koninck' voordat ik op mijn 17de begon te werken in Café Studio in Haarlem, toentertijd een ABT cafe. In de vorige eeuw.

 

Favoriete bier: Mooie Nel van Jopen blijft mijn favoriet, terwijl ik vier jaar geleden IPA’s eigenlijk allemaal te bitter vond. Maar nu! Van een kneiter verse NEIPA van Troost of Kees word ik ook heel blij. IJskoud pils blijft lekker, alhoewel ik vaak snel overschakel naar Weizen, voor meer smaak.

Want: Zoals ik al zei hield ik helemaal niet van die bittere smaken, de harsige tonen, en heb ik Michel wel eens voor gek verklaard toen hij een IPA zoet vond. Maar nu snap ik hem. Bij een klein festival was er alleen maar Pils, Mooie Nel of Johannieter (9%) verkrijgbaar. Pils had ik geen zin in en 9% vond ik om 15:00 uur een beetje overdreven. Dus aan de Mooie Nel, in plastic zelfs. Ik had een top avond, heb geweldig genoten, snoeihard gelachen en sindsdien is de Mooie Nel mijn favoriet. Bij de Mooie Nel proef ik niks bitterigs of harsigs meer, ik ruik en proef alleen maar lychees. En na elke slok wil ik er nog één.

 

Favoriete brouwerij: Wat een rot vraag eigenlijk… (zelf bedacht?). Natuurlijk Jopen in eerste instantie, daar ben ik mee opgegroeid. Maar heb er een aantal: de Molen, Kees, SNAB, de Prael. Het verhaal eromheen vind ik belangrijk en als zij mij blij verrassen. Zoals de Molen een keer: ik proefde blind twee dezelfde biertypes voor StiBON van twee verschillende brouwerijen, waarvan de ene Brouwerij de Molen was. Het logo van de andere brouwerij schreeuwde: neem mij, neem mij!!! Terwijl het etiket van de Molen ingetogen en simpel is. Wat ik vervolgens proefde was een pracht bier, goed in balans, alles klopte. Bleek die niet van die ene schreeuwerd te zijn, maar van de Molen. Sindsdien laat ik mij niet meer afleiden door een etiket. Proeven is beter.

 

Bierverleden: Mmmmm… ik begon al vroeg met speciaal bier te drinken, opgegroeid met Oranjeboom en vele de Konincks genuttigd in den beginne. Door Michel als collega bij Café Studio leerde ik Jopen vanaf het begin kennen en werkte ik vaak op festivals voor Jopen. Toen de kerk openging was het logisch dat ik daar ging solliciteren en gaf ik al snel bierproeverijen en rondleidingen in de Waarderpolder bij het Jopen Proeflokaal. Na StiBON succesvol en met veel plezier afgerond te hebben, tegelijkertijd met het diploma Nationaal Gids, werd het tijd om op eigen benen te gaan staan.

 

Houdt absoluut niet van: Heb je ff? Maar om het kort te houden: onrecht en negativiteit. Oh, welk bier? Uh… Brett bieren heb ik vaak moeite mee. En te zoete bieren.

Want: Als ik teveel kinderboerderij achterin mijn neus heb ben ik wel klaar. Maar als ik stop met door mijn neus uit te ademen na een slok, zal ik daar een stuk minder last van hebben. Dus ik blijf oefenen met Brett bieren… En van zoete bieren raak ik snel vol, die smaak gaat mij vervelen.

 

Doet  vandaag de dag met bier: Vandaag de dag geef ik les bij StiBON en regel ik de planning van de StiBON opleidingen. Daarnaast jureer ik sommige bierwedstrijden en geef ik proeverijen op locatie, bedenk ik gekke proeverijen en vind ik smaken en geuren van bier intrigerend! Soms sta ik voor andere brouwerijen op festivals en anderen bezoek ik graag zelf! Mensen enthousiasmeren, vertellen over iets wat ik leuk vind (BIER!), vind ik het leukste om te doen.

 

Wil in de toekomst met bier: Nog meer mensen enthousiasmeren voor, en leren over, de geuren en smaken van bier. Nog meer les geven in bier. Leuke, bierige evenementen bedenken en bezoeken met mijn mede bitches. De dames in de bierwereld nog meer bekend maken. En wie weet nog wel een keer brouwen. Ooit. Op een dag. Misschien.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Kitty Stoop (maandag, 24 mei 2021 12:06)

  Hoi Yu Mey,

  Mijn naam is Kitty Stoop en ik heb naar je gechat op Facebook. Graag zie ik een reactie tegemoet.

  Namens organisatie Mama's Stout
  Amateurbierbrouwersvereniging: 't Wort Wat