· 

Portfolio Rianne

Naam: Rianne Joosse

 

Met bier begonnen sinds: Tja… ik ben zelfs van een andere generatie dan mijn mede bitches…. Mijn eerste bier (pils) dronk ik toen ik 12 was… tijdens carnaval in Breda. In de jaren 70 vroeg niemand hoe oud je was en dronk je gewoon mee, in de kroeg, thuis of bij klasgenoten.  Op feestjes bij klasgenoten was er altijd wel alcohol – meestal rose, vruchtenwijn of Shandy (of we mixten bier en up zelf). Mijn eerste niet-pils? Ik denk een slokje meedrinken met mijn vader (trappist met) rond dezelfde leeftijd en rond mijn twintigste Palm… al snel gevolgd door Hoegaarden.

 

Favoriete bier: Poeh, dat is een lastige… sowieso heb ik eerder een favoriet type dan een bier… op dit moment staan Goses bovenaan…

Want: een bijzondere stijl, waarbinnen ik nog veel kan ontdekken. Heerlijk frist en zilt, met een mooi zuurtje, geweldig om te combineren met visgerechten en oesters natuurlijk! Een mooi bier als aperitief of gewoon op een terras met warm weer ;).

 

Favoriete brouwerij: Yu Mey weet ons wel te prikkelen met deze vragen…. Nee geen favoriete brouwerij, is sowieso een lastige met de aan mijn functie gekoppelde en gewenste onafhankelijkheid ;). Wat voor mij wel belangrijk is: gepassioneerde brouwers die vanuit hun eigen kennis en kunde het bierpalet voor de consument verbreden en vergroten, eerlijk zijn over brouwlocatie en/of samenwerkingen.

 

Bierverleden: Als vervolg op “Met bier begonnen sinds”: die eerste jaren was bier niet meer dan een van de vele keuzes die ik had als het ging om drinken, al dan niet bij het eten. Pas eind jaren ’80 kwam ik in aanraking met een uitgebreider palet aan Belgische bieren (o.a. Duvel, Gulden Draak, Kriek) en werd regelmatig net over de grens (bij DeCaigny en VanOevelen in Essen) boodschappen gedaan. Toch duurde het nog tot begin deze eeuw ;) voor ik me serieus ging verdiepen in bier – in eerste instantie ook weer over de grens bij de objectieve bierproevers Essense regio – beter bekend als OBER – voor sommige ingewijden DE organisator van het Kerstbierfestival. Hier werd ik al snel van gewoon lid lid van het festivalteam en vrijwilligers-coordinator en was een bestuurslidmaatschap het logische vervolg. PINT kwam pas daarna in beeld waar ook – naast passie voor bier zit ook organiseren in mijn bloed – al snel een bestuurslidmaatschap volgde en ik nu al weer ruim 3 jaar voorzitter ben. Kritisch proeven heb ik geleerd van JanMachiel van Bragt, met wie ik samen menige bierbeschrijving heb gemaakt voor de vele kerst- en winterbieren die op het OBER-festival aangeboden werden. Uitgeleerd ben je nooit – onder leiding van Filip Delvaux de eerste stappen gezet op het gebied van smaakafwijkingen en bij Derek gezorgd voor de nodige herhaling.

 

Houdt absoluut niet van: Slechte kwaliteit – zowel in het bier zelf als bij bierbehandeling en consumentenvoorlichting (zowel door brouwers als door horeca)

Want: Als brouwer hoef je je niet te schamen als je je bier mag (laten) brouwen bij een andere grotere jongen of bij een goede huurlocatie. Je mag trots zijn als jouw eigen recept in de schappen staat of over de bar gaat. Laat dat dan de consument ook weten. Een goed marketing-concept is niks mis mee, maar als je daarmee gewoon bier bestelt en labelt wees daar dan ook eerlijk over. De consument verdient dat! En evenzo verdient de gast in de horeca goede informatie over het bier (oorsprong en smaakbeschrijving) en verdienen brouwer en gast dat het bier op de beste manier wordt bewaard en geschonken/getapt.

Oh moest het over bier gaan? Tja ik ben nog druk aan het oefenen met het waarderen van stevige lambieken en hard-rokerige bieren….. mijn smaakpapillen (en maag) slaan nog iets te vaak op til bij deze extremen.

 

Doet  vandaag de dag met bier: Voorzitter van PINT…. (wat een behoorlijke aanslag kan zijn op de schaarse vrije tijd); proeverijen op aanvraag – liefst voor groepen waar “bier=pils=bier” en “hoezo bij je diner?” standaard is; schrijven en praten over bier, jureren (Brussels Beerchallenge, Dutch Beerchallenge, Lekkerste bier van Brabant, Nederlands Nieuwste, NK Biersommelier) en leren, vooral blijven leren ;)

 

Wil in de toekomst met bier: vooral blijven doen wat ik nu doe (al vind ik persoonlijk dat het voorzitterschap niet eeuwig moet duren – vers bloed is voor elke vereniging goed) – dat we door onze inspanningen als BB’s het voor elkaar krijgen dat vrouwen niet meer hoeven uit te leggen wat ze in bier zo aantrekt ;)

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0