· 

Portfolio Jennifer

Naam: Jennifer Koelman

 

Met bier begonnen sinds: Eigenlijk pas vier jaar geleden. Na 39 jaar hard geroepen te hebben dat ik bier niet lekker vond, was daar toen gelukkig dat ene bier waardoor ik ontdekte dat dat helemaal niet waar was. En toen was het hek van de dam!

 

Favoriete bier: Heb je even? Onmogelijke vraag, Yu Mey! 

Want: Elk moment heeft zijn ideale bier. Je kunt met biersmaken spelen als in een menu: licht beginnen met een goede session IPA en via een aantal andere briljante brouwsels eindigen met een romige Russian Imperial Stout. Als ze goed in balans zijn en mijn smaakpapillen kunnen verrassen, dan kunnen ze allemaal (al is het maar voor even) mijn favoriete bier zijn. Maar, eerlijkheid gebiedt dat ik toch even kleur beken. Ik ben dol op zure meuk! Geuzes, Berliner Weisses, Goses, Sour Ales, bring them on! Ook heb ik een rare voorkeur voor funk. Als het ruikt naar een stal, of, nog beter, mannenzweet: yum! Kortom, een voorliefde voor buitenbeentjes, ook bij bier.

 

Favoriete brouwerij: Ook een bijna onmogelijke vraag, er zijn er zo veel. Wel heb ik een aantal favorieten natuurlijk. Onze eigen Tommie Sjef, ik heb eigenlijk nog nooit iets van hem geproefd wat ik niet lekker vond. Cantillon, voor hun straffe Geuzes, natuurlijk. En ik heb een voorkeur voor de Scandinaviërs en Engelse brouwers, waarbij To Øl uit Denemarken bovenaan staat. Maar eindelijk ontdek ik bijna wekelijks nieuwe brouwers, dat maakt het bier drinken zo leuk!

 

Bierverleden: Kort, maar intens, en wellicht ietsje anders dan dat van de meeste bierdrinkers. Ik heb eigenlijk de traditionele Belgische “instaproute” geheel overgeslagen en ben meteen in het niche segment begonnen. Ik ontdek tot mijn lichte schaamte nog steeds echte “klassiekers” die ik nog nooit heb gedronken.

 

Houdt absoluut niet van: Mierzoete bieren, er moet voor mij altijd wel een zuurtje of bittertje in zitten.

Want: Ik ben nu eenmaal een zuurpruim? Of verbitterd, een van de twee…

 

Doet vandaag de dag met bier: Vooral veel proeven, het liefst in mijn stamkroeg in de Wildeman, waar ze niet alleen mijn naam kennen (wink, wink, nudge, nudge), maar vooral hoe ik mijn bier het liefst drink: in een proefglaasje met een pint water ernaast. Soms doe ik dat proeven in een jury, dat is pas echt leuk. Ik schrijf af en toe over bier, en help waar mogelijk mee bij een aantal bierfestivals (waaronder bij mijn favoriet: Cannivale Brettanomyces). Ook heb ik voor het restaurant Jacob’s Kitchen in Diemen Zuid het biermenu gemaakt, dat was ook een leuke exercitie. Het begint een behoorlijk uit de hand gelopen hobby te worden…

 

Wil in de toekomst met bier: Vooral meer van dit, er is nog zoveel te ontdekken. Ook hoop ik in de toekomst nog eens mijn twee liefdes te combineren: lesgeven en bier proeven. Als docent heb ik vanzelfsprekend last van behoorlijke beroepsdeformatie, dus ik kan het vaak niet laten om ook in het wild over bier les te gaan geven. Zou fijn zijn als ik daar in de toekomst mensen mee lastig kan vallen die daar ook om hebben gevraagd, niet onschuldige slachtoffers die daar per ongeluk in belanden. 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0