· 

Portfolio Jet

Naam: Jet van de Griendt

 

Met bier begonnen sinds: 2013

 

Favoriete bier: Ohw altijd een lastige! Ligt voor mij compleet aan mijn mood, waar ik ben en tijd van het jaar. Als ik nu zou moeten kiezen (en nee liever niet J) dan ga ik voor Cascade Brewing Apricot.

Want: Deze sour is echt briljant. Een blend van sour ales, die tot 14 maanden gerijpt zijn op eiken wijnvaten. Pas na 7 maanden rijping op de vaten worden er verse abrikozen aan toegevoegd waarna het bier nog minimaal 7 maanden blijft rijpen. Hup zo met pit, schil en al erin. Het bier is complex maar toch ook heel vriendelijk tegelijk. Tonen van gedroogde abrikoos, het eikenhout komt er ook doorheen, van het zuur word ik intens vrolijk!

 

Favoriete brouwerij: Uiteraard Brouwerij St. Joris waar ik partner in ben! Jeetje wat heb ik het leukste kantoor van Nederland! Ook hierin vind ik een favoriet kiezen moeilijk, ik word altijd gegrepen door het enthousiasme en volharding van brouwers die al hun tijd en liefde in het vak steken. Of ik dan in een zeecontainer sta of in een spiksplinternieuwe brouwerij. Wie 5 jaar geleden mij had verteld dat ik blij zou worden van een bek RVS en koper had ik voor gek verklaard, maar toch is het moment daar. Graag kom ik Brouwerij Noordt, een biertje doen bij Peter. Zijn kennis van zaken, gastvrijheid, heerlijk eten op vrijdag, mooie verhalen en bieren weten mij uren bezig te houden. Zeker zijn Rauchmärzen proberen als je daar bent!

 

Bierverleden: In mijn Hotelschool tijd stond wijn aan het roer, daar draaide alles om. Nu is de waarom bier vraag voor mij altijd ook iets van of je houdt van voetbal of je gaat op hockey. Ik vond bier altijd leuker maar deed daar eigenlijk niet iets mee. Tot ik in Londen ging stagelopen. In de pubs waar iedereen lachend op zondagochtend (want ja, dan begon de rugby) met hele families en vriendengroepen bier stond te drinken. Wat vond ik dat tof! Mannen en vrouwen aan grote pints Guinness of London Pride, dat moest ik natuurlijk ook. Na de Hotelschool jaagde ik een carrière na in de horeca en werkte ik als bedrijfsleider voor grotere horecazaken. Dat bier bleef kriebelen en in 2013 ben ik gestart met het StiBON. Bij de tweede les dacht ik ‘dit wordt zo mijn werk!’. Dus daar ging ik, hop de bierwereld in.

 

Houdt absoluut niet van: Tegen mij gaan praten als ik nog geen koffie op heb. Qua bier weinig last van eigenlijk, zolang het maar niet te zoet is.

Want: Dan heb ik snel het idee dat ik van die goedkope zoete jam zit te drinken.

 

Doet vandaag de dag met bier: Ik ben partner in Brouwerij St. Joris in Breda; ik ben de hoofdbrouwer en doe alle zaken achter de schermen van de accijns tot en met de verkoop. Daarnaast geef ik les voor het StiBON, werk ik mee aan de BierButler app en geef ik zelf nog proeverijen en trainingen op locatie. In 2017 ben ik begonnen aan de eerste brouwopleiding van Nederland.

 

Wil in de toekomst met bier: Brouwen vind ik heel gaaf maar toch zou ik in de toekomst liever overkoepeld willen werken. Die spierballen van de moutzakken komen goed van pas maar bieren ontwikkelen, strategieën uitzetten en mensen opleiden vind ik toch wel het leukste om te doen. Een eigen horecazaak met brouwerij is ook wel een droom, het horecabeest in mij krijg je er toch ook nooit helemaal uit. Als mensen op een dag maar zeggen “als je wilt iets doen met een brouwerij en bier, dan moet je Jet even bellen.”

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0