· 

B - B - B...

En dan besluit je ineens met een ontzettend leuke groep vrouwen om onze gedeelde passie – BIER -  maar eens wat georganiseerder de wereld in te slingeren…..  we staan – elk van ons afzonderlijk en samen natuurlijk nog veel meer! – ons mannetje! BITCHES met een dikke knipoog, - al laten we ons zeker niet naar de marges verwijzen – want we willen absoluut niet als manwijven te boek staan….

Zo, als het nog niet duidelijk is na deze intro – naast ‘iets met bier’ heb ik ook ‘iets met taal’ dus is die 3e B voor BLOGGEN – iets wat we met enige regelmaat allemaal zullen gaan doen. We willen met onze blogs en onze (toekomstige) activiteiten onze belevenissen, onze kennis en kunde, onze passie delen met vrouwen EN mannen. Andere bier-enthousiaste vrouwen ruimte en gelegenheid bieden om over hun belevenissen en expertise te vertellen, maar ook ontdekkers van de bierwereld, vrouw en man, meenemen naar nieuwe ervaringen.

Een geweldig leuke en nieuwe uitdaging voor ons zevenen, Yu Mey, Kim, Maaike, Jennifer, Thera, Jet en ikzelf.

Als theoloog ben ik in het zevental misschien wel de meest ‘vreemde eend in de bijt’ – en moet ik nog steeds aan veel mensen die mij in eerste instantie leren kennen als docent of theoloog maar al te vaak uitleggen waarom dat voor mij een heel logische combinatie is ;)

Zo op het eerste gezicht is de link tussen religie en alcohol makkelijk te leggen – en niet alleen omdat monniken brouwden of wijn in de kerk hoort tot een basis ritueel… kijk maar eens naar bierbenamingen – Duvel, Satan, Prior, Abt, Moeder Overste, Franziskaner, Abdis of Deus bijvoorbeeld. Om nog maar te zwijgen over alle verwijzingen naar abdijen of - al dan niet vermeende - heiligen. In de allereerste, door mij gegeven, proeverij heb ik dankbaar van al deze namen en de bijbehorende verhalen of anekdotes gebruik gemaakt – de “Heilig Bier proeverij” leverde voor de deelnemers verrassende nieuwe kennis en nieuwe bierontdekkingen op en maakte mij duidelijk dat voor mij hier de reis pas begon. Dit was wel een heel leuke manier om mijn honger naar kennis, mijn passie voor taal en geschiedenis, maar ook voor ‘lesgeven’ en bier te combineren.

Tijdens mijn studie maakte ik ook kennis met een inspirerende vrouw, die zich – al eeuwen voor dat ik zelfs maar bestond, laat staan nadacht over bier – uitgesproken heeft over bier. In de 12e eeuw schreef Hildegard von Bingen, een zeer veelzijdige vrouw (ze was naast benedictijns abdis ook mystica, wetenschapper (arts/biologe) en componiste) ‘cerevisiam bibat’ als conclusie van een van haar onderzoeken.  

Ze ontdekte de rustgevende werking van hop – ik weet niet of ze al heel erg bezig was met de conserverende werking ervan – en adviseerde mensen om toch vooral bier te drinken (men drinke bier) als medicijn voor stemmingswisselingen.

Bier en vrouwen dat is toch een ijzersterke combinatie lijkt me, maar dat niet alleen! Bier kan niet zonder vrouwelijke touch ;)  Het is waarschijnlijk algemeen bekend dat vroeger het bierbrouwen gold als een van de huishoudelijke taken van de vrouw. Dan komt er in de 12e eeuw een vooraanstaande vrouw die de mensen adviseert vooral bier te drinken vanwege de hop en zelfs nadat hop als een van de basis ingrediënten haar intrede had gedaan en de mannen het brouwen transformeerden van huisnijverheid naar industrie kan het bier niet zonder vrouwelijke invloed : het zijn immers de vrouwelijke hopbellen die het bier van toen en nu hun spannende bittere en fruitige toets geven.

En juist die spannende, soms bittere (lees pittige) en fruitige toets willen wij BierBitches aan de bierwereld meegeven!

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Paula de Ruiter (dinsdag, 21 augustus 2018 14:04)

  Fantastisch! Je Blog met intresse gelezen en wens jullie succes maar vooral plezier met dit initiatief, genoeg te preken over dit onderwerp denk ik zo!

 • #2

  Jeroen (dinsdag, 21 augustus 2018 16:31)

  Leuk initiatief. Ga zo door

 • #3

  sevenhans marc (dinsdag, 21 augustus 2018 23:16)

  leuk ga zo voort

 • #4

  Hans de Jong (woensdag, 22 augustus 2018 12:57)

  leuk initiatief en ook leuke blog! Ik hoop dat jullie veel vrouwen (en ook mannen) kunnen inspireren om ook bier te gaan drinken!

 • #5

  #Marc (donderdag, 23 augustus 2018 00:02)

  Mooi geschreven.
  Ik heb mijn twijfels,maar ik volg.