· 

Dolle bier Mina's of mutsenclub??

Craft beer revolution’ of niet, het is nog steeds matig gesteld met het aandeel vrouwen in de bierwereld. Brouwers? Bijna allemaal mannen. Bierdrinkers? Idem dito. Het merendeel van de mannen drinkt bier, terwijl dat bij de vrouwen slechts een minderheid is.  Datzelfde beeld zie je terug bij de internationaal erkende biersommeliers, iets meer dan 10% is vrouw.

 

Eigenlijk is dat best vreemd, want bier is bij uitstek een vrouwelijk product. Het brouwen van bier was bijvoorbeeld vroeger vrouwenwerk. En algemeen bekend is dat vrouwen betere (bier)proevers zijn. En er wordt wel beweerd dat de alcohol in ons bier testosteron verlagend werkt, terwijl hop juist oestrogeen verhogend zou zijn. Dat leidt tot allerlei fabels als ‘man boobs’ en erectieproblemen bij mannen en grotere borsten bij vrouwen. Keep on dreaming! Maar bier is wel veel vrouwelijker dan je op het eerste gezicht zou denken. En toch is alles man wat de klok slaat.   

 

Ja, wij vrouwen vormen een minderheid in deze door mannen gedomineerde bierwereld. Dat is helemaal niet erg, het is soms best fijn om tot een minderheid te behoren. En laten we wel zijn, het is meestal ook erg gezellig tussen al die mannen. Maar soms wil je als vrouw ook even onder de vrouwen zijn, even los van het testosteron en even op je oestrogeenwolk zitten. 

Daarom de BierBitches. Het is ook niet dat wij als dolle biermina’s demonstratief onze BH’s gaan verbranden, de mannen afzweren en ons zullen terugtrekken in onze eigen mutsenclub. Dat is niet de bedoeling. Verre van dat. Bier drinken doe je nu eenmaal het beste samen. Man en vrouw, oud en jong.

 

Wat is dan een BierBitch? Om dat te snappen moet je eerst begrijpen wat bier is. Dat is makkelijk, bier is een drinkwaar verkregen na alcoholische gisting van wort, hoofdzakelijk bereid uit zetmeel- en suikerhoudende grondstoffen, hop en brouwwater. Dat heb ik niet zelf verzonnen, maar gewoon gekopieerd uit het lesmateriaal van StiBON, De Nederlands opleider tot  BierSommelier. Moeilijker wordt het bij het woord ‘bitch’. Dat komt uit het Engels en betekent letterlijk teef, maar heeft inmiddels in het Nederlands meer de betekenis gekregen van kreng, rotwijf of vervelend zeikende vrouw.

 

Een BierBitch is dus een vervelende zeikende vrouw die bier brouwt, bier schenkt of bier drinkt. Dat klinkt natuurlijk niet echt positief, hoor ik de mannen al angstig denken. Wees gerust, het is een geuzennaam. Wij zijn best lief, leuk en lekker, maar pas wel op: soms zijn we ook geen poesjes om zonder handschoenen aan te pakken. Dan blazen we en halen we uit. 

 

Ik ben Internationaal  BierSommelier. Voor mijn plezier werk ik af en toe bij De Prael in Den Haag. Verder geef ik regelmatig bierproeverijen. Met veel passie volg ik de wereld van het bier middels het Follow the Beer principe (www.followthebeer.nl). Ik ben een vrouw en nu dus een BierBitch. In deze mannenwereld voel ik mij meer dan thuis. Mannen zijn leuk, maar het zou nog leuker zijn als er meer vrouwen de wereld van het bier zouden ontdekken. Daar ga ik voor als BierBitch!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0